Friday, September 10, 2010

Yang Dungu Dan Mendungukan!

Isu kunjungan dua orang wakil rakyat kafir harbi Pakatan Rakyat masuk ke dewan solat surau Al Huda Kajang dan masjid At Taqwa Selayang Baru teru mencetuskan polimik yang tidak lain hanya menyemarakkan kekeliruan umat Islam seluruh negara.
Perpecahan umat Islam terus menular kerana setiap hujah yang dikemukakan oleh pihak yang membenar dan melarang hanya bersifat sentimen dan tidak berlandaskan suruhan dan arahan Nabi dalam konteksnya yang sebenar.
PAS terus mempertahankan insiden tersebut dengan cuba menyesuaikan keadaannya di zaman Nabi saw.
Subky Latif dalam kolumnya di Harakah juga telah cuba mengeluarkan hujah yang berdasarkan nas dan juga logik di sebalik lawatan kedua-dua pemimpin kafir dari DAP dan Keadilan itu.
Apa yang tidak boleh diterima aqal hujah tokoh wartawan senior ini adalah beliau menyatakan bahawa adalah tidak menyalahi hukum Teo Ni Ching masuk ke Dewan Solat surau Al Huda kerana ia kali pertama berlaku! Adakah Subky mahu menghina kemampuan berfikir umat Islam yang waras? Jelas ini adalah satu alasan yang AMAT BODOH dari seorang wartawan yang dikira senior.
Beliau juga cuba mempertahankan tindakan 'Amoi' itu dengan mengatakan bahawa pakaian perempuan musyrik itu mematuhi kod etika negeri Kelantan? Sejak bila pula negeri Kelantan menjadi rujukan kod pakaian nasional? Apakah Subky tidak menyaksikan bagaimana aktres Angelina Jolie berpakaian ketika melawat mangsa banjir di Pakistan. Nampaknya kod pakaian Kelantan jelas amat longgar jika dibandingkan dengan pakaian yang dikenakan oleh aktres Hollywood itu.
Tetapi waemah apapun hujah PAS atau mana-mana ulama PAS termasuk Pok Nik, mereka jelas menyembunyikan hakikat sebenar hukum pemakmuran masjid Allah.
Kalau Nabi mengundang atau membenarkan orang kafir memasuki masjid adalah untuk memberikan bayan kepada mereka tetapi apa yang berlaku adalah sebaliknya. Mereka pun tahu tujuan sebenar si kafir harbi adalah untuk mencari pengaruh; tidak lebih dari itu. Mereka amat maklum dengan sentimen umat Islam dengan masjid.
Mengapakah tokoh-tokoh ulama PAS tidak langsung memerhatikan ayat 17 Surah At Taubah ini,
"Tidaklah layak orang musyrik itu memakmurkan masjid-masjid Allah, sedang mereka mengakui bahawa mereka itu sendiri kafir. Itulah orang yang sia-sia pekerjaannya, dan mereka kekal di dalam neraka"
Tuan Subky, kalau tuan dah dungu, biarlah dungu seorang, janganlah cuba mendungukan orang lain!!
Pernah tak nonton filem "Dumber and Dumberer"?

No comments: