Tuesday, March 2, 2010

Melayu Seronok Buat NGO!

Baru-baru ini Perkasa telah mengumpulkan 76 NGO Melayu untuk membentuk Majlis Perundingan Melayu dengan beberapa objektif yang kita lihat serupa dengan mana-mana NGO Melayu yang katanya berjuang untuk orang Melayu.
Sebelum ini kita juga ada MAPAN dan banyak lagi Majlis-majlis Perundingan meja bulatla, meja pesegila, meja lonjongla. Macam-macam lagi.
Tetapi tindakan yang kita lihat hanya setakat seronok bergambar dan bersidang media sahaja. Tindakan susulannya, lebih-lebih hantar memorandum selepas melalak-lalak depan balai polis dan kedutaan-kedutaan. Lepas tu isu yang dibangkit merudum. Menteri-menteri yang bingai pula tak ambil kisah, malah mengiyakan sahaja perbuatan-perbuatan musuh-musuh Islam ini.
Tengok sahaja kes Pengarang Urusan STAR, si Guna tu. Sampai hari ini dia bebas dan seronok lihat orang Melayu tak boleh buat apa-apa. Seronok melihat Menteri semakin bacul semakin menunjukkan kewadamannya. Mampu tak semua orang Melayu bersatu boikot STAR? Adakah kaki-kaki pukul Melayu yang berani gasak siGuna ni tanpa sebarang bayaran? Mengapa tiada ugutan untuk menyerang pejabat STAR?
Jawapannya: TAK MAMPU. Sebab, berapa ramai orang Melayu bergantung rezeki kepada STAR? Berapa ramai orang Melayu yang bergantung rezeki pada syarikat yang memberi khidmat pada STAR. Walaupun pendapatan mereka tak seberapa, tetapi itulah sumber rezeki mereka.
Jadi NGO-NGO Melayu janganla asyik seronok buat majlis-majlis perundingan dan ambil sedikit promosi dari acara itu tetapi yang paling penting ialah tindakan susulan yang berterusan sehingga puak-puak yang kurang ajar itu tunduk bukan sahaja kerana undang-undang dan peraturan negara tetapi akibat kegerunan mereka bila melihat orang Melayu betul-betul bersatu dan berbicara satu suara, satu bahasa, satu rencana.

No comments: